Bor I sammen uden at være gift, bør I forholde jer til, hvad der skal ske, hvis I flytter fra hinanden, eller den ene af jer dør.

Hvad med børn?

I har fælles forældremyndighed over fælles barn/børn, hvis I underskriver en fælles omsorgs- og ansvarserklæring, når barnet bliver født, og/eller hvis I har boet sammen inden for de sidste 10 måneder, før barnet/børnene blev født, og faren i den forbindelse anerkendte faderskabet, eller blev dømt til at være far i en faderskabssag ved retten.

Hvem skal arve?

I arver ikke hinanden automatisk. Hvis I gerne vil arve hinanden, skal I oprette testamente og få rådgivning om mulighederne for et udvidet samlevertestamente.

Bo- og tillægsboafgift

Arver I hinanden i henhold til testamente, før I har haft fælles bopæl i to år, eller før I får barn eller venter barn sammen, skal der betales ca. 36,25 % i bo- og tillægsboafgift af arv og forsikringssummer, der kommer til udbetaling til længstlevende.

Arver I hinanden efter at have boet sammen i mere end to år, eller efter at I har fået barn, venter barn eller har haft barn sammen, er boafgiften kun 15%.

Pensioner og forsikringer

Den længstlevende er som udgangspunkt begunstiget i forsikringer ogpensioner m.v., hvis I har boet sammen i minimum to år. Der kan være undtagelser, hvis ordningen er oprettet før 1. januar 2008.

Fast ejendom

Hvis I køber bolig sammen, bør I oprette samejeoverenskomst.

En samejeoverenskomst indeholder jeres aftaler om, hvad der skal ske med boligen, hvis I flytter fra hinanden.

 

Hvis vi går fra hinanden?

Går I fra hinanden, er udgangspunktet at I hver især beholder jeres egne aktiver og gæld. Hvis der er uenighed om ejerskabet til aktiver og gæld, eller I ejer ting sammen og ikke kan blive enige om delingen, har I behov for juridisk rådgivning.

Læs mere om vores øvrige
fagområder nedenfor

 

Find den familie­advokat, der er tættest på dig

Du kan med fordel søge rådgivning hos en advokat med speciale inden for familie- og arveret.

Læs mere

keyboard_arrow_up