Kommentar til alt for lange sagsbehandlingstider

Februar 2024: kommentar fra Danske Familieadvokater til Statsrevisorernes konklusion om, at skilsmisser trækker i unødvendig langdrag på grund af alt for lange sagsbehandlingstider.

 

I Danske Familieadvokater mener vi:

 

  1. ”Alt for mange børn må leve alt for længe med traumatiske oplevelser hjemme i familien, mens forældrenes komplekse skilsmissesag med børn involveret (§7-sager) sagsbehandles i Familieretshuset. Ingen kan være tjent med, at forberedelsen til at sende sagen til retten – behandlingstiden i Familieretshuset – kan være op til 1,5 år. En ventetid, som ikke giver mening, når disse sager kun kan afgøres i retten. Statsrevisorerne vurderer, at der er 50 pct. ’død tid’ – altså tid, hvor der ikke sker noget.”
     
  2. ”Vi skylder især børnene at speede processen op, så de sværeste sager langt hurtigere forlader Familieretshuset og hurtigt når frem til retten og kan blive afgjort der. Her er der også travlhed, men hvis der med det samme bookes tid, så kan sagerne afgøres langt hurtigere. De sårbare familier har brug for at få ro på, og det kræver afklaring i retten, som har stor faglighed og er vant til at træffe varige løsninger og afgørelser.”
     
  3. ”Hver dag møder vi som familieadvokater de sårbare familier, som lider under de lange sagsbehandlingstider, hvor børnene er klemt i konflikten. Børnene ved ikke, hvor de skal bo i fremtiden, hvem de skal gå i skole med, og om de kan gå til sport med kammeraterne. Derfor har vi længe arbejdet for hurtigere sagsbehandlingstider. Vi kan enten lave lovændringer eller kigge på processerne. Vi er åbne for faglig sparring og dialog. Det handler om børn, der hver dag kommer i klemme.”

 

For yderligere oplysninger: Helle Brandt, formand for Danske Familieadvokater, mobil: 20432903, mail: hhb@advokatgruppen.dk

Det gælder om at finde den bedste løsning for barnet